indiai konyha tandoor garam masala chicken tikka masala

A világ talán legismertebb indiai étele, melynek származását a laikus curry-kedvelő soha egy pillanatig nem kérdőjelezné meg. Az igazság tényleg odaát van a távoli Pandzsáb tartományban, vagy elég csak körülnéznünk „Öreg Kontinensünkön”?

A válasz, mint számos más esetben, itt sem egyértelmű. Tényként kezelhetjük, hogy alapjait már közel 5000 évvel korábban felfedezhetjük. Ekkortájt kezdték el ugyanis használni az első tandoori kemencéket (régészek Kr. e. 2600-ból származó maradványokat is találtak), itt készültek el az első csirkés ételek. A mi általunk annyira kedvelt Chicken tikka masala azonban koránt sem tekint vissza a piramisokat is majdhogynem megszégyenítő életkorra.

Egyes vélekedések szerint az eredeti recept Brit-Indiából származik, de végleges formáját csak annak köszönheti, hogy a nagyon fűszeres ételt az angol uraságok kedvéért - és nem utolsó sorban emésztőrendszerük épségének megőrzésért – lágyabbá és krémesebbé tették.

Mások azonban az 1961-ben megjelent, Balbir Singh által írt „Indian cookery” szakácskönyvben szereplő „Shahi Chicken Masala” receptet tartják az igazi elődnek.

A mai napig viszont a talán legnépszerűbb elmélet, hogy valamikor az 1970-es évek elején egy skót vendég, aki előtte nem igazán jeleskedett az ázsiai ételek sportszerű kóstolgatásában, betért a glasgow-i Shish Mahal étterembe, ahol is rendelt magának egy adag Chicken tikka-t. A hamarosan elé kerülő tányért azonban ő maga felettébb száraznak találta, visszaküldve a szakácsnak szószért kiáltott. Ali Ahmed Aslam bangladesi séfnek azonban kifejezetten jó napja volt, nem hagyta, hogy egy kekeckedő vendég elrontsa. Fogott egy paradicsomkonzervet, némi fűszert és joghurtot, hozzákeverte a húshoz és ezzel el is indult világhódító útjára a Chicken tikka masala. Ezt a történetet annyira komolyan gondolták, hogy 2009-ben még a brit parlament alsóháza is tárgyalta annak lehetőségét, hogy Glasgow-t ismerjék el ennek a remek étel szülővárosának.

Ismét egy étel, melynek pontos származást sosem fogjuk megismerni, bár a nap végén, amikor elégedetten tunkolgatjuk naan kenyerünkkel a csodálatos, fűszeres szaftot, nem is foglalkoztat majd bennünket.

indiai konyha tandoor garam masala chicken tikka masala

Hozzávalók:

A páchoz:

  • 1 egész, csontozott csirkemell
  • 4 ek. natúr joghurt
  • 4 gerezd lereszelt fokhagyma
  • 1 ek. reszelt gyömbér
  • fél citrom leve
  • 1 ek. garam masala fűszerkeverék
  • 1 tk. só

Egy edényben a hozzávalókat összekeverjük, a csirkemellet nagyjából 3 centis kockákra vágjuk és alaposan összeforgatjuk a fűszeres joghurttal. Egy éjszakán át hűtőben pácoljuk.

A szószhoz:

  • 2 ek. olivaolaj
  • 100g vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd lereszelt fokhagyma
  • 1 ek. reszelt gyömbér
  • 1-1 tk. őrölt koriandermag, őrölt köménymag, fűszerpaprika, garam masala, bors
  • 1 kk. kurkuma
  • őrölt chili ízlés szerint
  • 5 dl paradicsompüré
  • 2,5 dl tejszín

Egy nagy serpenyőben a bepácolt csirkemellet az olajon 2-3 perc alatt lepirítjuk, ügyeljünk arra, hogy kisebb adagokban tegyük ezt, hogy tényleg pirulni tudjon. A megpirult csirkemell darabokat tegyük félre, és ugyanebben a serpenyőben olvasszuk fel a vajat, pirítsuk le az apróra vágott hagymát, majd 30-40 másodperc alatt hevítsük át a fokhagymát és a gyömbért is. Adjuk hozzá a fűszereket a paprika és a só kivételével, újabb 20 másodperc alatt ezeket is forrósítsuk át. Öntsük rá a paradicsompürét, jöhet az őrölt paprika is és sózzuk ízlés szerint. Alacsony hőfokon főzzük, amíg egy sűrű szószt nem kapunk. Ekkor felöntjük a tejszínnel és visszatesszük a csirkemellet is a serpenyőbe. További 15 perc alatt készre főzzük. Rizzsel vagy naan kenyérrel tálaljuk.

Jó tunkolást mindenkinek! :)