Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fetás-paradicsomos tészta a TikTok recept alapján

Kisebb szünet után újra itt! Ma is egy igencsak egyszerű, nagyon finom és gyorsan elkészíthető tésztát hoztam, amit pár hónappal ezelőtt az internet nagyon felkapott, a futótűz a Tiktokról indult és azóta számos helyen feltűnt már, sőt az alapvetően finn recept népszerűsége állítólag odáig fajult, hogy Finnországban egy ideig teljesen eltűnt a boltok polcairól a feta sajt.

Úgyhogy nézzük meg mi is a fetás-paradicsomos tésztát közelebbről. Amire szükségünk lesz (4 személy részére):

- 200 g fetasajt

- 500g koktélparadicsom

- 6 gerezd fokhagyma

- olívaolaj

- 2 tk oregánó

- só, bors, chili ízlés szerint (chili opcionális)

- 350g a kedvenc tésztánkból

Elkészítése pedig fentebb a videóban. Jó étvágyat hozzá!

fetásparadicsomostészta

fetásparadicsomostészta

Tovább

Azok a kis édes mérgező bogyók – Paradicsomleves 1.0

Kicsit kótyagos fejjel baktatott a kamra felé. Délelőtt menetrendszerűen jön az eső, délutánra pedig hétágra süt a nap, magával hozva azt a szinte kézzelfogható párás levegőt. És ez már egy áldott hete így megy. Signora Florenzi inkább szunyókált volna egyet a hűvös szoba mélyén megbúvó kanapéjának ölelésében, mintsem hogy ő most nekiálljon főzni. Enni márpedig kell, így erőt vett magán és kábultan benyitott a spájzba. Ennél a pontnál azonban csalódottan szemlélte a polcokat, bár igazából csak saját magát hibáztathatta. Kimaradt a szombati piac.

Valamit viszont enni kell. A vészterv máris elkezdett körvonalazódni elméjében. Levest csak ritkán szoktak fogyasztani, így azt gondolta, hogy most meg is lepi magukat egy finom paradicsomlevessel, a főételen majd utána is elég lesz rágódni, de ezt gyorsan összeüti. Le is kapkodott pár szem paradicsomot, vagyis „aranyalmákat” (az olasz „pomodoro – pomo d’oro” ezt jelenti), és még most is meg tud lepődni rajta, hogy egykoron miként tudták ezeket a mennyei, édes „gyümölcsöket” mérgezőnek gondolni.

Jó félóra múlva már az asztalon is volt a leves, ennél egyszerűbbet nem is kívánhatott volna mára. Így már megnyugodva élvezhette kanapéja társaságát a délutáni csöndben.

(A paradicsomleves receptjét először 1872-ben az amerikai Maria Parloa „The Appledore Cookbook” című szakácskönyvében lehetett olvasni, azonban a nagyközönség számára az átütő sikert a Joseph A. Campbell által alapított Campbell Soup Company konzerv paradicsomlevese hozta meg 1897-ben.)

Hozzávalók (3-4főre):

  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 500g paradicsom
  • marék friss bazsalikom
  • 6 dl víz
  • 100g mozzarella
  • 50g reszelt parmezán
  • só, bors ízlés szerint

A felaprított hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk az összevágott paradicsomot, a bazsalikomot, felöntjük a vízzel és 20 percig főzzük. A tűzről levéve belekerül a mozzarella és a parmezán, sózzuk, borsozzuk és egy kézi mixer segítségével pürésítjük. Egy tepsire vékony kenyérszeleteket fektetünk, vékonyan meglocsoljuk olíva olajjal, sóval és borssal meghintjük, sütőben megpirítjuk. A pirított kenyérszeletekkel, reszelt parmezánnal és friss bazsalikommal tálaljuk.

Tovább

Vörös és fehér – rizottó változatok egy témára

rizottó amatriciana rizs paradicsom pancettaSosem rajongott különösebben a rizsért, semmilyen formáját nem szívelte, szóljunk itt akár egyszerű főtt változatáról, a bonyolultabbról, a sültről, a töltelékként használtról, vagy az erjesztettről, pedig ez utóbbi változatra mély megelégedettséggel tudott csettinteni, már amennyiben ezt grappának hívták. Óvatosan odalesett az italos polcra, melyen a grappának mindig is előkelő hely jutott. De hova is gondol, nincs még itt az ideje, majd ebéd után, különben is a rizst még el kell készíteni. Signora Florenzivel ellentétben férje odavolt a rizottóért, sokszor kapott is miatta verbális bántalmazást, melyben sűrűn voltak emlegetve felmenői, megkérdőjelezve a valóban ősinek mondható itáliai vérvonalát. Köztudott volt ugyanis, hogy már a középkorban fellelhetőek voltak ennek a krémes rizses ételnek az előfutárai, és mint oly sok jót (nem beszélve a rosszakról…), ez is az arab hatásnak volt köszönhető.

Signora Florenzi megvonta a vállát. Szerette a férjét, számára mindig is A „Cavaliere” volt. Egy lovag pedig mindent megérdemel. Elkészítette hát…

… és ez még neki is felettébb szájízére való volt!

rizottó amatriciana rizs paradicsom pancetta

Hozzávalók (5-6 főre):

  • 500g rizottó rizs (arborio)
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 kisebb zellerszár
  • 1 dl száraz fehérbor
  • kb 1,2l csirke alaplé
  • 200g vaj
  • olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint

Risotto all’amatriciana:

  • 100g pancetta
  • 2,5 dl paradicsompüré
  • 50g reszelt parmezán
  • só, bors, csípős paprika ízlés szerint

Risotto gombával és aszaltparadicsommal

  • 100g aszaltparadicsom
  • 100g csiperkegomba (konzerv)
  • 2 kisebb ág friss kakukkfű
  • 50g reszelt pecorino sajt
  • só, bors ízlés szerint

Az apróra vágott hagymát és zellerszárat 1 ek. olívaolajon és 50g vajon megdinszteljük, beleszórjuk a rizst és 2-3 percig  együtt pirítjuk ezeket. Felöntjük a borral és újabb 2-3 percig főzzük így. Először hozzáöntjük az alaplé felét és folyamatosan kevergetve hagyjuk, hogy a rizsszemek megszívják magukat. Jöhet az alaplé másik fele, kevergetés mellett ezzel majdnem készre főzzük az alap rizottónkat. A végén sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a 150g vajat, melyet elkevergetünk a rizsben. Ezzel kész is a krémes rizottó alapunk. A felét a lentebb következő szószra kanalazzuk. A megmaradt részhez hozzáadjuk a gombát, a paradicsomot, a kakukkfüvet és a pecorinot, sózzuk, borsozzuk. Kevergetés mellett 5 perc alatt készre főzzük.

Risotto all’amatriciana

A kockákra vágott szalonnát kevés olívaolajon lepirítjuk, hozzáadjuk a paradicsomot és némi csípős paprikát (tetszőleges formában: friss, őrölt, szárított, stb.), sózzuk, borsozzuk és kb. 15 percig főzzük. Az elkészített rizottónk felét rákanalazzuk a szószunkra, reszelt parmezánnal 2-3 perc alatt készre főzzük.

Nálatok melyik lesz a nyerő?

rizottó amatriciana rizs paradicsom pancetta

 

Tovább

Étel mesék

blogavatar

Üljetek körém, ma egy új fejezetet mesélek el a csodás Gasztronómia királyságának bűbájos és végtelen történeteiből! Avagy az itáliai konyha szerelmesének mindennapi küzdelme, kezében fakanalat és fedőt használva fegyver gyanánt, hogy az Éhség nevű rút szörnyet végérvényesen legyőzze… (na jó, legalábbis aznapra…)

Utolsó kommentek