Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fetás-paradicsomos tészta a TikTok recept alapján

Kisebb szünet után újra itt! Ma is egy igencsak egyszerű, nagyon finom és gyorsan elkészíthető tésztát hoztam, amit pár hónappal ezelőtt az internet nagyon felkapott, a futótűz a Tiktokról indult és azóta számos helyen feltűnt már, sőt az alapvetően finn recept népszerűsége állítólag odáig fajult, hogy Finnországban egy ideig teljesen eltűnt a boltok polcairól a feta sajt.

Úgyhogy nézzük meg mi is a fetás-paradicsomos tésztát közelebbről. Amire szükségünk lesz (4 személy részére):

- 200 g fetasajt

- 500g koktélparadicsom

- 6 gerezd fokhagyma

- olívaolaj

- 2 tk oregánó

- só, bors, chili ízlés szerint (chili opcionális)

- 350g a kedvenc tésztánkból

Elkészítése pedig fentebb a videóban. Jó étvágyat hozzá!

fetásparadicsomostészta

fetásparadicsomostészta

Tovább

Pasta alla gricia - az olasz tészták őse

A négy klasszikus olasz tészta egyike, és elfogadott álláspont, hogy lényegében mindegyiknek az őse. Elvesszük belőle a guanciale-t, megkapjuk a cacio e pepe-t. Hozzákerül tojás? Rögtön carbonara lesz a neve. Ha pedig paradicsomot adunk hozzá, amatriciana néve fogjuk szervírozni.

A tésztánk kulcseleme a guanciale (sóval, borssal és fűszerekkel érlelt olasz tokaszalonna), igaz itthon csöppet nehézkes a beszerzése, így mindenkit bátorítok arra, hogy ezt valamelyik kedvenc szalonnájával helyettesítse.

Lássuk hogyan is készül:

Tovább

Nápolyi stílusú pizza - otthon!

A cím megtévesztő lesz egy picit, pedig minden szava igaz. Átlagos otthoni körülmények között feltételezhetően már sokunk próbált pizzát sütni több-kevesebb sikerrel, végeredményként minden esetben csak kisült egy tésztakorong, szájízünk és vérmérsékletünk alapján feltétekkel díszítve. A probléma minden esetben az, hogy otthoni sütőnk többnyire 250 fokig melegíthető, ez pedig általában 10-12 perces sütési időt jelent, ennyi idő alatt pedig rengeteg víz távozik tésztánkból, végeredményként egy szárazabb, ropogós tésztát kapunk, de persze ezzel sincs alapvetően semmi baj, hiszen sokan így szeretik.

pizza nápoly kemence tészta sütés

De mi van akkor, ha nápolyi stílusú pizzát szeretnénk enni, aminek középe vékony és lágy tésztája van, a széle (cornicione) vastagabb, enyhén ropogós és puha, mint az álom? Rendelhetünk otthonra egy jobb pizzériából (bár akármilyen jó is az a pizza, a dobozban történő szállítás miatt sokat fog veszíteni a minőségéből), beülhetünk egy étterembe és helyben elfogyasztunk egyet (ennek ez az év sajnos kevésbé kedvezett), szerencsénk van és kertünkben már eleve van egy jól megépített kemence (itt az egyedüli bibi, hogy egy átlagos kemence felfűtése akár több óra is lehet, nem is beszélve az elégetett fa mennyiségéről, főleg ha aznap épp csak magunknak szeretnénk egy pizzát sütni), vagy beszerzünk egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett hobbi kemencét.pizza nápoly kemence tészta sütés

Az utóbbiról szeretnék most megemlékezni, ugyanis hosszas várakozás után (kb. 3 hónap) végre megérkezett az Ooni Koda 16-os sütője. Fanatikus pizza rajongóként ezzel egy álom vált valóra.

Kérlek nézzétek meg az erről készített videómat, amit egy bemutató jelleggel csináltam, de hamarosan jön a részletes bemutató is a sütőről, illetve több recepttel is visszatérek még!

(Megjegyzés: a sütőt nem ingyen kaptam, én magam fizettem érte, senki, semmilyen módon nem kérte a készülék reklámozását, bemutatását, pusztán hőn szeretett hobbim illusztrálásra szolgál.)

Tovább

Égessünk szenet! – Spaghetti Carbonara

carbonara tészta tojás guanciale

Ikonikus, rendkívül finom és története szintén homályba vész. Mi az? – tehetnénk fel a találós kérdést, bár a megadott információk alapján még nehéz lenne kitalálni. Történelmi boncolgatásunk mai áldozata nem más, mint a carbonara módra készített tészta.

Talán a legismertebb hipotézis, hogy az ételt szénégető munkások fogyasztották, elvesztett kalóriáik szénhidrátbombával való pótlására, vagy az egyszerűbb verzió szerint eme jóemberek a napi betevő tészta adagjukat az erdő szélén, faszénparázson készítették. Maga a „carbonari” szó valóban szénégetőt jelent, de hogy ezeknek a munkásembereknek bármi köze lenne a ma ismert recepthez, az kétséges.

Rögtön az elején érdemes megjegyezni, hogy a „carbonara” receptként való megnevezése először az 1950-es évek közepén jelenik csak meg Richard Hammond „Eating in Italy; a pocket guide to Italian food and restaurants” című könyvében. Egy másik írásos emlék szintén ekkortájt emlékezik meg az ételről: „Lunga vita di Trillussa”, azaz „Trillussa hosszú élete” című életrajzi könyv, melyben az egész Olaszországban népszerű költő, Carlo Alberto Salustri (1871-1950) egyik kedvenc ételeként tűnik fel. Itt kanyarodjunk vissza egy picit a szó jelentéséhez. A 19. században a „carbonari” szó sokkal elterjedtebb jelentése a titkos nápolyi Carbonari mozgalomhoz volt köthető. A monarchiaellenes társaság célja Itália függetlenségének kiharcolása és egyesítése volt. (Érdekességképpen a jelmondatuk: „A farkas által halálra üldözött bárány bosszúja”) A 20. század elején az „alla carbonara” kifejezést pedig leginkább „titokzatos, felforgató módon” értelmezhettük.

És ha „alla carbonara”, akkor érdemes megemlékezni még arról, hogy a szicíliai konyhában ez a tintahal tintájával készült ételeket aposztrofálja. Ha pedig a ma ismert receptet tekintjük, könnyen ráfoghatjuk, hogy a „carbonara” csupán az elkészítéshez szükséges fekete borszemeket jelenti.

És hogy teljes legyen a káosz, egyesek úgy vélik, hogy az étel valójában a II. Világháború idején keletkezett. Róma felszabadítása után az amerikai katonák az éhező embereknek porított tojást és bacont osztogattak, melyet saját kis tésztájukhoz keverve fogyasztottak. Ez utóbbi feltételezés az említett és a következő tény tükrében sem állja meg a helyét. Amennyiben magától az elnevezéstől eltekintünk, akkor a recept először Ippolito Cavalcanti (1787-1859) neves nápolyi szakácskönyv író tollából származik. Ő írta le ugyanis a tésztát, ami „co caso e ova sbattute”, azaz sajttal és felvert tojással készül.

Akkor most mindenki kénye-kedvére rakja össze az évszámokat és Columbo felügyelőt meghazudtoló módon hozza meg a végkövetkeztetést!

carbonara tészta tojás guanciale

Hozzávalók 2 személyre:

  • 2 egész tojás és egy tojás sárgája
  • 50-50g reszelt pecorino és parmezán sajt
  • 100g guanciale/pancetta (ezek hiányában baconnel, vagy kolozsvári szalonnával helyettesíthetünk)
  • penne vagy spagetti tészta
  • só, bors

A recept gyors és egyszerű, csak egy ponton kell egy picit odafigyelni. Amíg a tésztát kifőzzük, elkészítjük a hozzávalókat. A választott szalonnánkat kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, és egy serpenyőben lepirítjuk (én ropogósan szeretem…), a kisült zsírt és szalonnát külön-külön félretesszük. Egy nagyobb tálban (ebbe fogjuk a leszűrt tésztát is rakni) a tojásokat a sajttal, némi sóval és sok frissen őrölt borssal összekeverjük, mintha rántottát készítenénk. A megfőtt (al dente) tésztánkat a tojásos keverékre rakjuk. Amint ez megtörtént pl. egy húsvilla segítségével folyamatosan kevergetjük, hogy a tojás ne tudjon a tésztán rántottává formálódni, hanem sokkal inkább egy krémes bevonatot képezzen. Hozzáadjuk a szalonnánk kisült zsírját és a villával tovább forgatjuk a tésztát. 2 perc hősies küzdelem után hozzákeverjük a kisült szalonnát is. A tésztát tányérra szedjük, reszelt pecorino sajttal és frissen tört borssal tálaljuk.

Bónuszként pedig egy videó, hogy hogyan reagál három híres római séf a Youtube legnépszerűbb carbonara receptjeire:

 

Tovább

Étel mesék

blogavatar

Üljetek körém, ma egy új fejezetet mesélek el a csodás Gasztronómia királyságának bűbájos és végtelen történeteiből! Avagy az itáliai konyha szerelmesének mindennapi küzdelme, kezében fakanalat és fedőt használva fegyver gyanánt, hogy az Éhség nevű rút szörnyet végérvényesen legyőzze… (na jó, legalábbis aznapra…)

Utolsó kommentek