Nehéz küzdelemnek nézünk elébe. A szorítóban két igazi krémes és frissítő rivális: „Fokhagymatörő” Tzatziki és ellenfele „Köményörlő” Raita. Azt rögtön a mérkőzés elején el kell mondanunk, hogy némely szakíró Raitát tartja Tzatziki ősének és egyben mesterének, míg a görögök versenyzőjükre teljes mértékben saját nevelésként tekintenek. Az összecsapás előtt nézzük meg a két fél történetét:

A tzatziki múltja Görögországtól a Közel-Keleten át egészen Indiáig nyúlik vissza. Észak-India 1526-tól a Mogul Birodalom irányítása alá került, egy idő után természetes folyamatként a két nép konyhája is keresztezte egymást. A birodalmat a perzsa-muszlim elit vezette, egyik fő ételük a pilaf volt, amit persze az indiai szakácsok előszeretettel fűszereztek saját ízlésük szerint (ezt az ételt ismerjük byriani néven), de uraik nem ehhez voltak szokva. A néha túlzó, erős fűszerezés annak rendje és módja szerint kikészítette a perzsa nagyurak bélflóráját. Ezt orvosolandó készítették számukra a hűsítő joghurtos-uborkás szószt, a raita-t. A raita pedig így indult el szépen lassan hódító útjára az Oszmán Birodalom kereskedelmi útvonalain egészen Görögországig, ahol némi átalakulás után tzatziki néven került be a görög szakácskönyvekbe. Görög halandót viszont ne kérdezzünk erről a kényes témáról, szerintük a tzatziki görög, mindig is az volt és lesz is.

De lássuk az összecsapást! A kék sarokban: Tzatziki, a piros sarokban: Raita. Kezdődjék a küzdelem!

Raita

Hozzávalók (2-3 személyre):

  • Fél kígyóuborka
  • 300g görög joghurt
  • 1-1   tk. mustármag és köménymag
  • 1 apró zöld chili
  • 1 ek. aprított friss menta
  • Só ízlés szerint

Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, kanál segítségével a magokat eltávolítjuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük, picit megsózzuk, hogy kiengedje a levét. Amíg áll, egy tálban kikeverjük a joghurtot. Mozsárban összetörjük a mustármagot és a köményt, egy kis serpenyőben 1 ek. olajat forrósítunk és a fűszereket kicsit átpirítjuk (30-40 mp.), hozzáadjuk a felaprított chilit és azt is picit megfuttatjuk. A tűzről levéve a fűszereket hozzáadjuk a joghurthoz, az uborkából géz vagy konyharuha segítségével kifacsarjuk a levét, majd ez is mehet a joghurtba. Finomra vágjuk a mentát és az egészet jól összedolgozzuk, közben ízlés szerint sózzuk (bár nem kell jellemzően sósnak lennie).

Tzatziki

Hozzávalók (2-3 személyre):

  • Fél kígyóuborka
  • 300g görög joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek. extra szűz olíva olaj
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 ek. aprított friss kapor
  • só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Az uborkát meghámozzuk, félbevágjuk, kanál segítségével a magokat eltávolítjuk. Nagylyukú reszelőn lereszeljük, picit megsózzuk, hogy kiengedje a levét. Amíg áll, egy tálban kikeverjük a joghurtot. Fokhagymaprésen átnyomjuk a két gerezdet a joghurtba, hozzáadjuk az olajat, az ecetet, a kaprot, sózzuk és borsozzuk, majd a kifacsart uborkával együtt összedolgozzuk.

Mind a két szószt érdemes a nyári melegben fogyasztani, kitűnő fűszeres húsokhoz, grillezett zöldségekhez, vagy csak egyszerűen friss zöldségekkel és pita kenyérrel mártogatósnak. Ha pedig tzatziki, akkor GYROS! (Hamarosan következik)

TIPP: a kifacsart uborkák levét és kikapart belsejét ne dobjuk ki, megmutatjuk hogy készíts frissítő és egészséges smoothie-t Facebook oldalunkon!