Coq au vin, a francia konyha egyik meghatározó eleme, ami igen közeli rokonságot ápol a boeuf bourguignonnal. Mint oly sok más klasszikus ételnek, így ennek is van legendája, miszerint Julius Caesar az ostrom alatt álló galloktól kapott egy kakast, ami a bátorságukat volt hivatott szimbolizálni és ezzel azt próbálták megüzenni, hogy ők bizony soha nem lesznek legyőzve. Egy meglepő fordulattal azonban Caesar egy rendkívül finom vörösboros kakasételt küldött vissza a vezérnek.

A valósághoz azonban jóval közelebb áll az a tézis, miszerint az 1800-as években a szegénységben élő francia parasztság lényegében minden számukra elérhető alapanyagból igyekeztek valami ehetőt varázsolni, így a kiöregedett kakasokat sem szerették volna, hogy kárba vesszenek, azonban ezek húsa már igencsak rágós volt, ezt azzal próbálták ellensúlyozni, hogy akár két napra is vörösborban pácolták, majd lassú tűzön órákon keresztül főzték. Talán hihetőbb, hogy ez képezi a ma ismert recept alapját.

Hozzávalók:

1 egész csirke (combok, mell)

3 közepes fej hagyma

2 szál répa

5 dl jó minőségű vörösbor

5 dl csirke alaplé

só, bors

zöldfűszerek

A köretekhez:

12 db sonka- vagy gyöngyhagyma, fél evőkanál cukor, vaj, 1dl víz

10 dkg bacon kockázva

16 db aprószemű csiperkegomba

50 dkg aprószemű parázsburgonya

kenyérszeletek héj nélkül, vaj

coqauvin franciakonyha