Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Tészta fokhagymával és olajjal - Pasta Aglio e Olio

Ennél egyszerűbb és gyorsabb receptet aligha képzelhetnénk el, mégis finom és laktató. Alapvetően Dél-Olaszország tradicionális „falusi” étkei közé sorolható, bár eredetét tekintve inkább a Rómától kb. 80 km-re található Abruzzo régióból származik.

De itt meg is állnék, hiszen önmagában ez az étel nincs megáldva túlságosan tömör történelemmel. Viszont egy érdekes leganda fűződik hozzá, ugyanis a Bourbon-házból származó IV. Ferdinánd, a Nápoly-Szicília Kettős Királyság első uralkodója (1816-1825) adta ki a feladatot „lelkes” emberei számára, hogy az akkoriban ismert kétágú villa helyett egy, az olajjal és fokhagymával készülő tésztához egy jobban alkalmazható és a kezek igénybevételét nélkülöző eszközt fejlesszenek ki. Ebből került a ma is ismert négyágú villa az asztalra. Legenda, vagy sem, egy esti mesét mindenképp megér! :)

Rövidke megjegyzés: a videóban látható elkészítési mód nem tükrözi a tradicionális olasz receptet, sokkal inkább ismételten A séf című film rövid jelenete alapján készül, így mind a chili, mind a citrom elhagyható… bár nem ajánlom. ;-)

pasta aglio e olio

Tovább

Pasta alla gricia - az olasz tészták őse

A négy klasszikus olasz tészta egyike, és elfogadott álláspont, hogy lényegében mindegyiknek az őse. Elvesszük belőle a guanciale-t, megkapjuk a cacio e pepe-t. Hozzákerül tojás? Rögtön carbonara lesz a neve. Ha pedig paradicsomot adunk hozzá, amatriciana néve fogjuk szervírozni.

A tésztánk kulcseleme a guanciale (sóval, borssal és fűszerekkel érlelt olasz tokaszalonna), igaz itthon csöppet nehézkes a beszerzése, így mindenkit bátorítok arra, hogy ezt valamelyik kedvenc szalonnájával helyettesítse.

Lássuk hogyan is készül:

Tovább

Étel mesék

blogavatar

Üljetek körém, ma egy új fejezetet mesélek el a csodás Gasztronómia királyságának bűbájos és végtelen történeteiből! Avagy az itáliai konyha szerelmesének mindennapi küzdelme, kezében fakanalat és fedőt használva fegyver gyanánt, hogy az Éhség nevű rút szörnyet végérvényesen legyőzze… (na jó, legalábbis aznapra…)

Utolsó kommentek