Mint, ahogy nálunk is, gondolom sokaknak ismerős lesz, hogy régen bizony a vasárnap a rántott hús napja volt. Ennek emlékére ezt a könnyű és gyors receptet fogom elkészíteni, ecetes burgonyasalátával, ám egy apró csavarral mindkettőnél és megpróbáljuk a híres bécsi Figlmüller ikonikus menüjét elkészíteni.

A világhírű bécsi Figlmüller még 1905-ben nyitott meg, és azóta is viszi a család tovább a hagyományokat. De honnan is ered az elnevezés, és egész pontosan mi is a múltja? Nos a legismertebb történet egy osztrák tábornokhoz fűződik, aki a 19. században „rátalált” egy olasz étekre, nevezetesen a ’cotoletta alla milanese’ sültre, majd visszatérve Bécsbe a saját szakácsával is elkészíttette ezt. Könnyű a befejezés, 1831-ben már meg is jelent egy szakácskönyvben az elnevezés: Wiener Schnitzel.

Az elnevezést egyébként le is védették Ausztriában és Németországban, és kizárólag borjúból készülhet. Ha disznóhúsból készül, akkor mindenképpen hozzá kell tenni az étlapon, hogy „Wiener Schnitzel vom Schwein”. Ez viszont ad egy kis pikantériát a történethez, hiszen a Figlmüller saját honlapján is azt hirdeti, hogy ez bizony disznóhúsból készül. Rágódjunk ezen? Inkább csak a finom és ropogós hússzeleten és az édes, kis kissé savanykás salátán.

Jó étvágyat!

wienerschnitzel ecetes krumplisaláta bécsi szelet